1600-luvun Persia, nyt Iranina tunnettu maa, oli kulttuurillinen kukoistuskausi. Taide koki uutta nousua, innoittamana vahvasta hallitsijaluokasta ja herkeämättömästä tieteen ja filosofian etsinnästä. Kuvanveisto, arkkitehtuuri ja kirjallisuus loivat taustaa ihmeelliselle maalauksen kehitykselle. Tänä aikana työskenteli lahjakas mestari Doust Mohammad, jonka teokset ovat edelleen vaikuttavia esimerkkejä Safavid-dynastian hienostuneesta estetiikasta.
Doust Muhammadista tiedetään varsin vähän. Hänen elämänsä yksityiskohdat ovat hämärän peitossa, mikä tuo hänen taiteeseensa mystistä viehätystä. Useimmat asiantuntijat uskovat hänen olleen aktiivinen Isfahanissa, Safavidien pääkaupungissa 1500-luvun lopulla ja 1600-luvun alussa. Hänen tyylinsä on tunnistettavissa yksityiskohtaisten kuvioiden, eloisien värien ja herkkien kasvojen piirteiden ansiosta. Doust Mohammad oli taitava kertoja, joka ikuisti Persian mytologiaa ja historiallisia tarinoita maalausten muodossa.
Doust Muhammadia pidetään usein “Shahnameh”-maalarina, koska hän kuvasi useita epookkisia kohtauksia Ferdowsin mahtavasta eeposta “Shahin kirjastosta”.
“Shahnameh”, eli “Kuninkaan kirja”, on Persian kansallisrunoelma. Se kertookin Iranin historiasta ja mytologiasta sekä sankareista, jumalista, kuningasperheistä ja tarunhohtoisista olennoista. Doust Mohammad valitsi eepoksesta erityisesti taisteluita, rakkautta ja sankareiden urottumuksia esittäviä kohtauksia.
Doust Muhammadin “Shahnameh” -maalausten arkkityyppejä:
-
Sankarien taistelut: Monissa maalauksissa Doust Mohammad kuvaa sankari Rostamin uskomattomia sotatoimia ja voittoja hirviöitä ja vihollisia vastaan.
-
Rakkauden tarinat: Doust Muhammadin maalaukset koostuvat myös romanttisista kohtauksista, kuten Zal ja Rudabahin rakkaustarinasta tai Shirin ja Farhadin traagisesta romanssista. Nämä teokset kuvastavat Persian kirjallisuuden keskeistä teemoja: rakkautta, lojaalisuutta ja kohtaloa.
-
Mystisi olennot: Doust Muhammadin taide kukoistaa myös kuvauksilla mytologisista olennoista, kuten Simorgh-linnuista ja divjeistä (paha henki).
Doust Mohammad ei pelkästään maalannut historiallisia tapahtumia. Hänen teoksensa heijastelivat myös aikansa Persian yhteiskuntaa ja arvoja:
Aikakauden heijastuksia Doust Muhammadin taiteessa:
- Yhteiskunnan hierarkia: Doust Muhammadin maalaukset näyttävät selkeästi Persian yhteiskunnan hierarkian. Kuninkaat ja prinsessat on esitetty loisteliaina ja majesteettisella tavalla, kun taas tavalliset ihmiset ovat usein taustalla.
- Uskonnollinen vaikutus: Islam oli vahvasti läsnä Persialassa 1500-luvulla. Doust Muhammadin maalauksissa esiintyy islamilaisen taiteen tyypillisiä motiiveja, kuten geometriset kuviot ja kalligrafia.
- Luonnon kauneus: Persian maisemat ovat aina inspiroineet taiteilijoita. Doust Mohammad kuvasi usein kauniita puutarhoja, kukkaisia kenttiä ja loistavia vuoristoja.
“Shahnameh” -maalauksien merkitys:
Doust Muhammadin “Shahnameh”-maalaukset ovat tärkeitä useista syistä:
- Kulttuurillinen perintö: Ne tarjoavat arvokkaan oivalluksen Persian kulttuurista ja historiasta 1600-luvulla.
- Taiteellinen mestaruus: Doust Muhammadin maalaukset ovat täynnä teknistä taitoa ja taiteellista neroutta.
Doust Muhammadikseen liitetään useita “Shahnameh” -maalauksia, jotka säilyvät eri museoissa ympäri maailmaa. Yksi kuuluisimmista esimerkeistä on “Rostamin taistelut Divjeä vastaan” Metropolitan Museum of Artissa New Yorkissa.
Doust Muhammadin taide on kiehtova ikkuna Persiaan menneisyys ja tuo esiin aikansa kulttuurin monimuotoisuuden. Hän oli mestarillinen kertoja, joka ikuisti “Shahnamehin” legendat ja tarinat upeilla ja herkkillä maalauksilla.